SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

e protein

  • [...] ono nieustannie udział w tzw. obrocie białka w organizmie, dlatego jego poziom jest niezwykle istotny niezależnie czy jest się osobą aktywną, czy też nie. Głównym źródłem protein w diecie na masę zazwyczaj jest chude mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4066 Data: 2023-01-16 08:00:18
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10109 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • Jakie wafelki wybrać na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kto kiedyś pomyślałby, że w dzisiejszych czasach dostęp do ciekawych pod względem składu produktów będziemy mieli niemalże na wyciągnięcie ręki. Jak widać, znaleźć można całkiem dobre wafelki, które mogą urozmaicić naszą codzienną dietę. Wafel? Czym jest? Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego i kruchego ciasta, zazwyczaj ma kilka warstw, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5852 Data: 2017-11-05 12:22:38
  • [...] sportowcy mają więcej, niż jeden trening dziennie i to w odstępie kilku godzin, o wiele lepszym rozwiązaniem jest podawanie samych węglowodanów (a nie np. dużych ilości protein i małych ilości węglowodanów). Z kolei Finowie wykazali, iż białko serwatkowe podawane po treningu siłowym (37.5 g WPC) zapewnia nieco większe przyrosty masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3592 Data: 2018-11-24 13:40:09
  • Wiele rodzajów aktywności fizycznej przeszkadza w budowaniu masy mięśniowej i/lub siły. Oto dyscypliny sportowe mające największy wpływ na hipertrofię i/lub rozwój siły/mocy mięśni. W rzeczywistości u osób wytrenowanych (mających choć kilka lat stażu) każdy dodatkowy wysiłek przed właściwym treningiem ma zdecydowany wpływ (negatywny) na osiągi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7953 Data: 2019-07-14 18:16:53
  • [...] O'Neal DN1, Hew FL, Best JD, Alford „The effect of 24 months recombinant human growth hormone (rh-GH) on LDL cholesterol, triglyceride-rich lipoproteins and apo in hypopituitary adults previously treated with conventional replacement therapy.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10502452 Caidahl K1, Edén S, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7840 Data: 2019-10-02 08:02:50
  • Sterydy są zdrowsze od diety wegańskiej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tony Huge uważa, iż sterydy anaboliczno-androgenne są znacznie zdrowsze od stosowania diety wegańskiej. Autor cytowanego filmu, mimo posiadania wiedzy dotyczącej różnych tematów, opowiada takie herezje, iż nie sposób ich nie skomentować. W kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4912 Data: 2020-01-27 09:36:13
  • Więcej leucyny - więcej mięśni!

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] ± 6 lat, BMI 23 ± 2 kg m-2) i starszych mężczyzn (70 ± 5 lat, BMI 25 ± 2 kg m-2) przydzielono losowo do grup: treningu siłowego + odżywki (10 g protein, 24 g węglowodanów), dodatkowo 4.2 g leucyny, treningu siłowego + odżywki (10 g protein, 24 g węglowodanów), dodatkowo 4.2 g alaniny (grupa kontrolna). Próbki mięśni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2277 Data: 2018-08-12 11:32:31
  • Ile białka znajduje się w mięśniach?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] 50-75% w mięśniach 120 kg masy ciała to 48 kg mięśni, 19.2 kg białka w całym ustroju, z tego 50-75% w mięśniach Walter R. Frontera zasugerował minimalny próg wynoszący 50% protein i maksymalny 75% zasobów białka z całego organizmu znajdujących się w mięśniach. Niemniej białka są rozlokowane w wielu komórkach i płynach ustroju, więc trudno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1159 Data: 2022-03-22 20:59:45
  • [...] J Physiol. 2014 Feb 3. Paulsen G1, Hamarsland H, Cumming KT, Johansen RE2, Hulmi JJ, Børsheim E, Wiig H, Garthe I, Raastad T. „Vitamin C and E supplementation alters protein signalling after a strength training session, but not muscle growth during 10 weeks of training.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25384788 Wray DW “Oral [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1815 Data: 2020-01-11 00:50:57
  • Biała czekolada z pysznymi malinami i dodatkiem białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w niej porcja białka  PROTEIN CHOCOLATE NUTLOVE CRISPY VANILLA to jednak nie jest zwykła czekolada słodzona erytrytolem, jak nazwa wskazuje, jest ona również źródłem protein, czyli białka, które jest bardzo ważne w procesie regeneracji, zarówno u osób na redukcji, jak i w okresie budowy tkanki mięśniowej. W czekoladzie tej znajdziemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1347 Data: 2021-09-28 12:13:38
  • W nowym roku wiele osób postanawia schudnąć, poprawić formę, zacząć biegać, odwiedzać siłownię lub zająć się innym rodzajem aktywności fizycznej. Jak ułożyć plan, aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Po pierwsze: porządki w lodówce Jeśli nie będziesz kupować żywności drugiej kategorii (parówki z MOM) i odpadów mleczarskich (np. sery [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9576 Data: 2022-01-03 07:28:58
  • Wiemy, iż proteiny serwatkowe to nie tylko „cegiełki” służące do odbudowy włókien mięśniowych (powstałych wskutek treningu mikrourazów), ale dostarczone proteiny zasilają mitochondria („piece” energetyczne komórek), stymulują ich przebudowę, służą do poprawy metabolizmu substratów energetycznych. Po co białko i aminokwasy? Aminokwasy wspomagają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1305 Data: 2022-08-20 07:03:20
  • [...] — choroba całego życia i całej populacji krajów cywilizacji zachodniej https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12175/10053 Sebely P. Acute effects of whey protein isolate on cardiovascular risk factors in overweight, post-menopausal women https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021915010004107

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 823 Data: 2022-09-01 12:38:31
  • Odżywka białkowa podczas odchudzania

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje uzasadnienie w kontekście zabezpieczenia tkanki mięśniowej, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11943 Data: 2017-04-25 04:58:59
  • Jakie ciastka na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7992 Data: 2017-10-20 20:29:17
  • [...] jakim jest poszukiwanie przez nasz organizm źródeł energetycznych, w tym białka, z naszej tkanki mięśniowej. Więcej białka w regularnych porach Co więcej, odpowiednia ilość protein powinna być dostarczana w sposób regularny. Procesy regeneracyjne nie przebiegają z dnia na dzień, jest to mechanizm wieloetapowy, który wymaga od nas tego, aby dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11460 Data: 2018-01-06 10:44:14
  • Nogi tworzą największą grupę mięśniową naszego ciała, która nadaje sylwetce bardziej masywnego wyglądu. Rozbudowana góra ciała, która postawiona jest na solidnych fundamentach, w postaci proporcjonalnie rozbudowanych nóg daje kompletny wygląd sylwetki, pozwalając cieszyć się tym, że nikt nie zarzuci nam nietrenowania dolnych partii mięśniowych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10507 Data: 2018-03-12 09:16:30
  • [...] się w czasopiśmie Journal of the International Society of Sports Nutrition. Ile powinniśmy więc docelowo przyjmować białka? Obecnie wszelkie badania pokazują, że ilość protein rzędu 1,5-2g na 1kg masy ciała są ilością optymalną, aby budować masę mięśniową. Jednak, co się dzieje, gdy tych protein dostarczamy więcej? Czy tyjemy? Czy może to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8683 Data: 2018-05-03 11:58:38
  • Jak zmniejszyć apetyt? Sprawdź żywieniowe kombo!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2432 Data: 2019-01-31 09:50:49